СБП. Дни Мошиаха! 18 Нисана 5784 г., шестой день недели Ахарэй | 2024-04-26 13:06

Звернення до народів світу

Уявіть собі світ без вбивств, жорстокості, неправедних та несправедливих вчинків, зрад, світ, наповнений змістом та благословенням, світ, в якому панують віра та справедливість

Переклад: Валерія Збаровська 13.12.2022 542 мин.

Світ — це не джунглі! Тому ми повинні вірити в Єдиного Б-га і в «сім заповідей Ноаха», які є фундаментом нашої поведінки в цьому світі, як заповідано Б-гом, «бо так говорить Всевишній, що створив небеса» (див. Ісая 45:18).

Уявіть собі світ без вбивств, без жорстокості, без неправедних і несправедливих вчинків, без зради, світ єдиної віри, світ, наповнений змістом і благословенням, світ, у якому панують віра і справедливість.

Ти думаєш, що ти можеш створити такий світ? — Всевишній каже, що так!

І тому Всевишній дарував тобі сім заповідей синів Ноаха. Тільки справжня віра в Творця і існування цих семи заповідей можуть бути твердим фундаментом, на якому спочиває справедливий і праведний світ. Якщо поведінка людини заснована тільки на логіці і розумі або на страху перед правосуддям, і вона не думає про те, що вище за неї, то немає жодних шансів, що ця людина встоїть у різних ситуаціях. Вона може піддатися спокусі віддати перевагу своєму тлінному існуванню, аніж піднесеним ідеям правди і справедливості. Вона подумає, що може безкарно красти та обманювати інших людей. І, нажаль, ми бачимо, що через недостатню віру в Б-га різко збільшується кількість злочинів і зростає насильство. Тому слід правильно поширювати віру в Б-га і заповіді, описані нижче.

Ці заповіді необхідно приймати і виконувати не тільки тому, що вони розумні самі по собі і встановлюють загальні правила поведінки, продиктовані людиною, а тому, що вони заповідані Б-гом Моше при даруванні Тори. Інакше кажучи, послання Б-га своєму народу поширюється лише навіки обраний ним народ — народ Ізраїлю.

Список семи заповідей синів Ноаха:

1. Віра в єдиного Б-га — «Хай не буде в тебе інших богів перед Моїм лицем» (Шмот 20:3)

2. Повага до імені Б-жого — заборона «благословення Б-жого»

3. Повага до життя людини — «Не вбивай» (Шмот 20:13)

4. Повага до ближнього свого — «Не кради» (Шмот 20:15)

5. Повага до сім'ї — «Не чини перелюбу» (Шмот 20:14)

6. Повага до тварин, створених Б-гом — «Тільки плоті з її душею, з кров'ю її не їжте» (Берешит 9:4)

7. Дотримання закону — «Правди, шукай правди» (Дварим 16:20)

Божественні заповіді, описані в Торі, вимагають, щоб народи світу допомагали євреям, розсіяним по всіх країнах, полегшували їхні страждання та дозволяли їм виконувати своє призначення. Це принесе користь усьому світу загалом.

Якщо тобі добре, зроби так, щоб добре було всім, хто тебе оточує!

Всі ці заповіді — це «інструмент», за допомогою якого можна заслужити велике благословення Боже і спасіння, яке прийде до вас від Б-га. Однак це лише побічний результат. Найголовніше — при цьому ви самі стаєте повноправним учасником процесу порятунку всього світу, який піде на благо всім. І порятунок цей не за горами.

Любавицький Ребе несе нам порятунок

Рав Менахем-Мендл Шнеєрсон — праведник і святий, нащадок Давида, великий геній Тори та всієї мудрості, що є у світі. Він діє сам і через своїх посланців, розсіяних по всіх точках земної кулі, які несуть євреям Тору, святі заповіді, віру в Б-га та мир між усіма народами землі. Під їхнім впливом, як прямим, як і непрямим, сотні тисяч, а може й мільйони людей повернулися на правильний шлях.

Тисячі людей звертаються до нього за порадою та благословенням у вирішальні моменти їхнього життя і ніколи не шкодують про це. Ребе творить справжні чудеса, які вищі за закони самої природи. Він має дар передбачення з усіх найскладніших питань, що стосуються життя суспільства, нації та держави. Зрештою завжди виявлялося, що його передбачення точно збувалися. Як приклад досить згадати, що Любавицький Ребе передбачав результати всіх війн Ізраїлю. Він передбачив падіння комуністичного режиму кілька десятків років тому, коли ще ніхто навіть не мріяв про це.

Точне передбачення

1991 року Любавицький Ребе публічно заявляв про те, що настав час порятунку, і всі ми маємо готуватися до нього. Різні політичні та інші події цього періоду можна розглядати як ознаки порятунку та надії на прихід Месії, про який мріяли багато поколінь. Тепер це може статися будь-якої хвилини.

Згідно з єврейськими джерелами, призначення світу полягає в повному порятунку, при якому зникне все зло, не буде більше голоду та війн, заздрощів та суперництва. Все це станеться, коли у світі буде визнано царство Б-же. Як сказав пророк, «І з'явиться слава Господня, і побачить всяке тіло спасіння Б-же; бо уста Г-сподні сказали це» (Ісая 40:5). І все це буде зроблено Мошіахом, нащадком Короля Давида.

Мошіах перед Визволенням

Згідно з джерелами, коли Моше вперше постав перед народом Ізраїлю напередодні виходу з Єгипту, він сказав: «Піди збери старійшин Ізраїлевих і скажи їм: Г-сподь, Б-г батьків ваших, явився до мене, Б-г Авраама, Ісаака та Якова, і сказав: Я відвідав вас і побачив, що діється з вами в Єгипті» (Дварим 3:16). Він оголосив своєму народові про спасіння, підготував до нього Ізраїль, крикнув єгипетському фараонові «Відпусти народ мій!» і сказав йому, що вихід з Єгипту - це заповідь Б-жа. Так, для повного спасіння і визволення Б-г посилає нам Мошіаха. Спочатку він постає перед нами в ролі лідера єврейського народу, нащадка Давида, покликаного повернути світ до істинної віри в Б-га, моралі та справедливості, а євреїв - до Тори та заповідей і тим самим принести довгоочікуване порятунок. Цим лідером і є Любавицький Ребе.

Згідно з джерелами, спочатку не всі визнавали Мошіаха і слово Боже, яке він ніс людям. Адже на початку своєї місії і Моше мав багато труднощів. Коли фараон заявив: «А хто такий цей Б-г, щоб я його слухав», народ Ізраїля сказав Моше: «Хай бачить і судить вам Г-сподь за те, що ви зробили нас ненависними в очах фараона та рабів його, і дали їм меч у руки, щоб убити нас» (Шмот 5:21). Проте Моше продовжував нести своє послання до народу. В останні хвилини перед порятунком перед очима його з'явився Б-г (коли Моше піднявся на гору Синай, щоб отримати від Б-га десять заповідей) і дав йому божественну силу, необхідну для визнання своїм народом. Тоді Моше спустився з гори і приніс спасіння всім і кожному.

Усі ці етапи давно позаду. Тепер Ребе може з'явитися до нас будь-якої хвилини і принести світові повне спасіння. Але в останні «короткі миті» ми повинні прислухатися до його слів, виконувати його завіти, вірити в його пророцтва і стати активними учасниками процесу порятунку світу.

Приймаючи правильні рішення та роблячи добрі справи, ми наближаємо спасіння світу. Ми всі попросимо Б-га і навіть вимагатимемо в нього: «Хочемо, щоб Мошіах прийшов зараз! У нас немає більше сил чекати! Допоки?»

Хай живе пан, учитель наш і Мошіах відтепер і навіки віків! Источник: Обращение к народам мира

Комментарии: 0 Поддержите сайт
Читайте еще:
Ошибка в тексте? Выделите ее и
нажмите Ctrl + Enter